VoIP telefonija je u poslednjih par godina krenula da se prebacuje na cloud, što je otvorilo mnoge mogućnosti koje vredi crpeti. Pored toga, VoIP telefonija nam je dala i još niže cene prelaskom na cloud jer nema potrebe za kupovinom i održavanjem skupog hardvera . Suma sumarum, cloud u VoIP-u je doneo samo dobro. Ali, jel ste se nekada zapitali šta to uopšte znači? Kako je to VoIP dospeo na cloud?

Naime, kada pomenete cloud svi misle na Google-ova serverska postrojenja sa trilijardama gigabajta RAM memorije i trilion puta toliko procesorkse snage i HDD prostora. Eeeee paaa… nije uvek bilo tako.

AWS VoIP

Čak imaju i stormtrooper-e da ih čuvaju

Ono što je bio početak VoIP telefonije na cloud-u je u stvari običan server koji se nalazio u nekoj prostoriji negde u Beogradu, a jedino što je bilo posebno kod tog servera je što je bio nakačen na internet i imao je neku javnu IP adresu, a na njemu se nalazio Asterisk koji je opsluživao neku telefonsku liniju koja je vodila do njega. To je, u stvari, bio taj cloud.

Kako su se vremena menjala ono što se poboljšavalo je broj tih servera u nekoj sobi u Beogradu, jačina njihovih procesora i broj linija koje mogu da se opsluže tim istim hardware-om. Da li je to radilo kako treba? Naravno da jeste. Ali je bilo i dosta rizično.

VoIP telefonija načelno mora da ima ista načela kao i fiksna ili mobilna, „klasična“ telefonija. Ne smemo imati prekide signala, ne smeju da nam padaju veze, ne sme da postoji kašnjenje zvuka itd. E zato je jako zeznuto kada imate hardver u podrumu od kog vam zavise silni klijenti i koji može da prosto rikne i da par desetina ili stotina ljudi ostane bez svojih telefona.

Zato smo mi prešli na ono što je mnogo sigurnije. Na AWS.

Amazon Web Services je alfa i omega ozbiljnih cloud serverskih struktura na kojima možete da radite bukvalno šta god vam padne na pamet. Zašto to ne iskoristiti za VoIP telefoniju? Garantovani protok, unapređena bezbednost i neograničene mogućnosti virtuelizacije, skalabilnost resursa, VPN-ovi, i još mnogo toga je sada prepušteno nekome za koga znamo 100% da će nam obezbediti hardware kakav nam treba. Samim tim, dobijamo cloud PBX sistem koji ima blizu 0% downtime i koji nam pruža miran san po pitanju mnogo faktora. Sam AWS je moguće podesiti tako da sam shvati odakle dolazi upit za saobraćaj pa da obradu istog prebacuje na najbliži server. Pored toga, sve je klonirano i postoje bekapi koji se rade kad god poželimo, a ne treba nam da kupujemo fizičke hard diskove.

Prosto, sklonili smo jedan bitan teret na leđima VoIP2Cloud telefonije. Sklonili smo hardver, i veoma smo zahvalni na tome.