Ili: kako koristiti Skype za međunarodnu komunikaciju bez konektovanja na VPN.

Prošla je mala pauza u tekstovima, ali samo jer smo radili na novom izgledu sajta. I sada kad smo pri kraju vreme je da se bacimo na novu mogućnost u VoIP2Cloud laboratoriji – Skype PBX Ekstenziju. “Pa šta, preko skajpa zovete nekoga u inostranstvu, strašna stvar”, reći će neki. Ali nije ovo baš tako jednostavno, a i malo je moćnije od toga.

Kao prvo da napravimo razliku između klasičnog Skype naloga i Skype for business naloga. Klasičan skajp nalog smo svi koristili i nema šta specijalno da se objašnjavamo oko toga (ako niste nikada koristili skype napišite nam kako ste ga izbegli jer ste u 0,000001% nekorisnika), ali skype for business je ipak malo napredniji. Zašto? Pa zato što omogućava da ga koristite kao napredni poslovni telefonski sistem. Ima queue, call on wait, hunt grupe, delegiranje poziva, podržava do 250 ljudi u konferencijskom pozivu (iako bi takav poziv bio potpuno ludilo), a pored svega se integriše u office aplikacije. Znači, ipak je dosta nabildovaniji nego klasičan “Skajpić” na koji smo navikli.

voip2cloud skype na cloud pbx steroidima

Da li se svi čujemo?

Kakve sad to veze ima sa PBX-om?

Ima kada se podigne na Cloud PBX, onda se uveže na postojeću infrastrukturu i koristi se kao klasičan telefon. U poslovnoj komunikaciji i razgovorima sa inostranstvom imamo različite opcije, ali ako se odlučimo za PBX na Cloud-u onda sve funkcioniše tako što se kačimo na VPN pa odatle zovemo dalje po jako niskim cenama. Ovo je odličan sistem, ali šta ako nam je dosadno da se kačimo na VPN? Tu Skype dolazi kao džoker.

Setili smo se da možda nije loša opcija da se negde na oblaku instalira Skype for business, pa da se onda na samoj aplikaciji otvore nalozi i podese kako klijent želi, pa da se na svim uređajima instalira Skype klijent pomoću kog može da se zove bilo koja zemlja u svetu po istim cenama kao ranije, samo bez kačenja na VPN. Zgodno.

Ovim se dobija to da imate seamless komunikaciju na svim uređajima bez potrebe za VPN-om, jer sve što ide preko vašeg Skype naloga već jeste na sigurnoj mreži koja je izuzetno izolovana od ostatka sveta. Ako vam je to interesantno Skype može da postane čak i default telefonski aparat i da lokalne pozive obavljate preko njega. Svaki telefon danas ima mogućnost da odaberete default phone app (ako ste instalirali više od jedne), tako da ne morate ni sa tim da se smarate.

A da li biste vi mogli da koristite Skype kao default phone app?