Nekada je radio bio vrhunac tehnologije i svi koji su ga imali smatrali su se bogatim ili srećnim zbog toga. Isto tako, nekada je samo posedstvo telefona u kući bila stvar luksuza i prestiža. Da li je danas VoIP Telefonija stvar luksuza, ili nešto što je “Must have”?

Kada se pomene VoIP danas u Srbiji, mnogo ljudi ga povezuje sa Skype-ovanjem i neophodnosti da budeš pri računaru i instaliraš gomilu kojekakvih aplikacija da bi mogao da pričaš sa nekim preko interneta. Informacione tehnologije su nam omogućile da se preko svojih računara čujemo sa prijateljima i rođacima na drugom kraju sveta besplatno, sve uz pomoć digitalizacije i zašto da zbog toga ne instaliramo Skype ili nešto drugo i razgovaramo? Zato što postoji bolja opcija.

voip-telefonija-blog

Još samo da otvorim port i podesim firewall i mogu da zovem Smiljku

Svaki od modernih android telefona ima u sebi operativni sistem koji podržava slanje i primanje paketa preko interneta, što ga čini savršenom VoIP mašinom. Hvala Bogu pa su danas telefonski signali i centrale digitalani, te nema problema ni sa konverzijama i glupostima. Dakle, samo treba da iskoristimo internet umesto klasične kanale komunikacije za transfer poziva, i eto nam VoIP telefonije dostupne na svakom mobilnom uređaju po jako niskim cenama.

Ako je tako…

Tu dolazimo do pitanja: zašto svi onda nemamo voip komunikaciju i pričamo svi sa svima preko neta umesto da plaćamo račune za mobilni telefon provajderima? Istina je da nemamo još uvek mogućnosti da nezavisno pričamo preko interneta sa svima i da nam ne treba provajder, ali ako biramo provajdera onda treba izabrati najjeftinijeg i njegovu liniju povezati sa cloud PBX centralom. Zašto? Zato što onda imate mogućnost da pričate sa celim svetom po neverovatno niskim cenama, koristeći pritom VoIP tehnologije. Kada vi pozovete centralu centrala pozove drugu centralu na drugom kraju sveta (preko interneta (čitaj – skoro besplatno)) a onda ta centrala na drugom kraju sveta po lokalnoj tarifi pozove neki tamo broj u zemlji, gde poziv košta nešto simbolično.

Tako je odgovor na pitanje “Da li je danas VoIP Telefonija stvar luksuza” – NE. Samo treba naći nekoga ko će da Vas poveže na oblak i onda ćete kombinacijom VoIP tehnologija i klasične mobilne telefonije otključati ceo svet za komunikaciju. Bar dok svi ne pređemo potpuno na internet komunikaciju.