Kao što nam je svima poznato, u digitalnom svetu je bezbednost informacija jako bitna stavka, pa samim tim svako od nas voli da neko može da mu garantuje da će njegove informacije biti bezbedne kada se poveravaju nekom VoIP provajderu. Pored digitalnih, želimo da nam svaki pouzdani provajder garantuje da neće biti curenja informacija i u drugim oblicima (npr na papiru). Sve ovo je obuhvaćeno standardom ISO27001.

Ali, šta generalno znači ISO standard?

ISO (International Organization for Standardization)  predstavlja mrežu nacionalnih instituta za standardizaciju 162 zemlje, a postoji mnogo različitih klasa standarda (upravljanje kvalitetom, zaštita životne sredine, bezbednost informacija). Svaka kompanija koja aplicira za ISO standardizaciju mora da ispuni odeđene uslove koji su isti za sve aplikante. Kada posedujete ISO standard to znači da je vaša kompanija usklađena sa standardima klase za koju aplicirate na svetskom nivou, i da možete da garantujete za bezbednost informacija, kvalitet u proizvodnji, zaštitu životne sredine itd. ISO je u suštini garancija kvaliteta na svetskom nivou.

iso27001-voi2cloud-600x312

Ili stavite katanac na kablove umesto standarda i sve je rešeno.

Konkretno za ISO 27001, pod pojmom bezbednosti informacija se ne misli samo na tehničke mere zaštite (lozinke, programsko šifrovanje, prava pristupa i sl.), već i na administrativne (sigurnosne politike, pravilnike, procedure) kao i fizičke mere (video nadzor, zaštita prostorija, fizička kontrola pristupa itd.).

Da sumiramo: ISO 27001 znači da kompanija garantuje potpunu bezbednost svih oblika informacija, a samim tim i bolji nivo usluge, što uvek treba da bude cilj. Mi smo pre nekoliko dana dobili ISO 27001 sertifikat.